Inclisiran v liečbe hypercholesterolémie

SÚHRN
Liečba pomocou inhibítorov PCSK9 (proprotein convertase subtilisin kexin 9) sa nedávno stala novou a účinnou liečbou pacientov s hypercholesterolémiou. Inclisiran je dvojvláknová RNK (ribonukleová kyselina) molekula, ktorá účinkuje blokovaním transkripcie PCSK9. Táto blokáda spôsobuje redukciou hladín PCSK9 v hepatocytoch, ktorá vedie k zvýšenej expresii low density lipoproteínových (LDL) receptorov na membráne hepatocytov - no a dôsledkom je potom redukcia cirkulujúcich hladín LDL-cholesterolu.


V porovnaní s inou hypolipidemickou (redukcia LDL-C) liečbou, ako je liečba statínmi, ezetimibom a inhibítormi PCSK9, má liečba inclisiranom výrazne redukované podávanie, len dvakrát ročne, ale súčasne táto liečba stále zabezpečuje výraznú redukciu sérových koncentrácií LDL-C. Tento predĺžený liečebný efekt je veľmi výhodný preto, že pacientom výrazne upravuje liekovú komplianciu, veď práve nedodržiavanie podávania a dávkovania liečiv v reálnej klinickej praxi bráni dosahovaniu cieľových hladín sérového LDL-C pri štandardnej hypolipidemickej liečbe.
Inclisiran preukázal v štúdiách relatívne bezpečný liečebný profil, kde výskyt nežiaducich účinkov liečby bol porovnateľný s ich výskytom v placebovom ramene liečby.
Tento prehľad (prostredníctvom štúdií v ORION PROGRAMe) prezentuje dnešné dostupné klinické a vedecké údaje o úlohe inclisiranu v liečbe hypercholesterolémie a v prevencii a v liečbe kardiovaskulárnych ochorení.
Kľúčové slová: PCSK-9, inclisiran, hypercholesterolémia, kardiovaskulárne ochorenie.
Lek Obz, 71, 2022, č. 2, s. 76-80



Ján MURÍN 1, Martin WAWRUCH 2

1 I. interná klinika LF UK a UN, Bratislava
2 Ústav farmakológie a klinickej farmakológie LF UK, Bratislava



Citácia:
MURÍN J., WAWRUCH M.: Inclisiran v liečbe hypercholesterolémie. Lek Obz, 71, 2022, č. 2, s. 76-80


Login Form