SÚHRN
Východisko: Diabetes mellitus je ochorenie sprevádzané hyperglykémiou, dyslipidémiou, oxidačným stresom a zápalom, ktoré sa podieľajú tiež na rozvoji kardiovaskulárnych ochorení. Naším cieľom bolo zistiť účinok orechového oleja na biochemické parametre, zápalové a pro-aterogénne markery v plazme diabetických a zdravých potkanov.


Súbor a metódy: Samčie potkany rodu Wistar (vo veku 5 až 6 týždňov) boli náhodne rozdelené do dvoch skupín – zdravé kontrolné potkany (C) a diabetické potkany (D). Diabetes bol vyvolaný jednou dávkou streptozotocínu (45 mg/kg telesnej hmotnosti). Jeden týždeň po vyvolaní diabetu bola každá experimentálna skupina rozdelená do 3 skupín: 1. potkany bez intervencie; 2. potkany kŕmené orechovým olejom v dávke 100 mg/kg telesnej hmotnosti; 3. potkany kŕmené orechovým olejom v dávke 500 mg/kg telesnej hmotnosti. Orechový olej bol podávaný denne po dobu 7 týždňov. Biochemické parametre (glukóza, lipidový profil) boli analyzované prístrojom ADVIA 1800 Chemistry System. Tromboxány B2, asymetrický dimetylarginín a matrixové metaloproteinázy – 2 boli stanovené metódou ELISA.
Výsledky: Orechový olej v nižšej dávke znížil hladinu glukózy a triacylglycerolov u zdravých potkanov. Orechový olej v nižšej dávke zvýšil hladinu cholesterolu v lipoproteínoch s nízkou hustotou (LDL-C) a znížil hladinu tromboxánov B2 u diabetických potkanov. Vyššia dávka oleja zvýšila koncentráciu glukózy, LDL-C, asymetrického dimetylarginínu a matrixovej metaloproteinázy-2 u diabetických potkanov.
Záver: Orechový olej v dávke 500 mg/kg telesnej hmotnosti zhoršil glukózovú toleranciu, lipidový profil a pro-aterogénne markery  diabetických potkanov.
Kľúčové slová: orechový olej, diabetes mellitus, ateroskleróza, zápal, polynenasýtené mastné kyseliny.
Lek Obz, 69, 2020, č. 12, s. 440 – 445



Martina HORVÁTHOVÁ 1, Zdeňka ĎURAČKOVÁ 1, Oľga ULIČNÁ 2, Oľga VANČOVÁ 2, Jana MUCHOVÁ 1

1 Ústav lekárskej chémie, biochémie a klinickej biochémie, Lekárska fakulta Univerzity Komenského, Bratislava,  prednosta prof. MUDr. L. Turecký, CSc.
2 Farmakobiochemické laboratórium III. internej kliniky, Lekárska fakulta Univerzity Komenského, Bratislava, prednosta doc. MUDr. V. Mojto, CSc., MPH, MHA


Citácia:

HORVÁTHOVÁ M., ĎURAČKOVÁ Z., ULIČNÁ O., VANČOVÁ O., MUCHOVÁ J.: Účinok orechového oleja na zápalové a pro-aterogénne markery pri experimentálnom diabete. Lek Obz, 69, 2020, č. 12, s. 440 – 445