Fekálna inkontinencia u seniorov

Abstrakt
Úvod. Fekálna inkontinencia je definovaná ako opakovaný nekontrolovateľný únik stolice po dobu najmenej troch mesiacov. Rozlišujeme tri typy – urgentnú inkontinenciu, pasívnu inkontinenciu a presakovanie. Celková prevalencia v populácii sa odhaduje na 7,7 %. Udržanie stolice je komplexný fenomén, ktorý si vyžaduje správnu funkciu viacerých faktorov. K vekovým involučným zmenám, ktoré môžu prispie k úniku stolice patrí znížená sila kontrakcie vonkajšieho zvierača, ochabnutie svalstva panvového dna, poruchy relaxácie rekta, poruchy vnímania prítomnosti stolice v anorekte.

Súbor a metodika. U seniorov sú príčiny fekálnej inkontinencie multifaktoriálne. Pri vyšetrení seniora je dôležité sa aktívne spýta na problémy so stolicou a jej únikom. Súčasou anamnézy sú aj dotazníky na vyšetrenie úniku stolice. Vo fyzikálnom vyšetrení sa zameriavame na palpačné vyšetrenie brucha, súčasou je inšpekcia perianálnej oblasti a digitálne rektálne vyšetrenie. U seniorov patrí k vyšetreniu je geriatrický assessment, v rámci ktorého vyšetrujeme kognitívne funkcie, basal activities of daily living and instrumental acitivities of daily
living.

Výsledky a záver. Prvým krokom v liečbe sú štandardné konzervatívne postupy. Fekálnu inkontinencia je závažným problémom pre seniorov, je rizikovým faktorom mortality, závislosti, hospitalizácie a umiestnenia do inštitúcie, má aj nesporný ekonomický význam. Vedie k psychologickým problémom, depresii, sociálnej izolácii a obmedzovaniu kontaktov. Svojimi dôsledkami postihuje nielen chorého, ale aj jeho rodinu, zdravotnícky personál i celú spoločnos (tab. 2, obr. 1, lit. 33). Text v PDF www.lekarskyobzor.sk.

Kľúčové slová: fekálna inkontinencia, seniori, únik stolice, geriatrický assessment.

Lek Obz 2022, 71 (10): 409-415


Ivan BARTOŠOVIČ 1, Ivana IVÁNKOVÁ BARTOŠOVIČOVÁ 2, Katarína ZRUBÁKOVÁ 3, Róbert OCHABA 4

1 Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Bratislava, Ústav zdravotníckych disciplín, zástupkyňa pre študijný odbor ošetrovateľstvo prof. PhDr. H. Koňošová, PhD.
2 OZS Skalica, ambulancia všeobecného lekára pre dospelých
3 Katolícka univerzita Ružomberok, Fakulta zdravotníctva, katedra ošetrovateľstva, vedúca PhDr. M. Ižová PhD.
4 Trnavská univerzita Trnava, Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce, katedra verejného zdravotníctva, vedúca doc. Ing. M. Kačmaríková, PhD. MPH.


Citácia:
BARTOŠOVIČ I., IVÁNKOVÁ BARTOŠOVIČOVÁ I., ZRUBÁKOVÁ K., OCHABA R.: Fekálna inkontinencia u seniorov. Lek Obz 2022, 71 (10): 409-415


Login Form