SÚHRN
Ageizmus (age = vek) je veková diskriminácia postihujúca seniorov. Ageizmus je podobný ostatným známym formám diskriminácie ako sú rasizmus či sexizmus.  Predstavuje predsudky a negatívne predstavy o starých ľuďoch alebo prejavy diskriminácie voči staršiemu človeku alebo skupine starších ľudí.


V zdravotnej starostlivosti sa ageizmus vyskytuje na makroúrovni a mikroúrovni. Ageistické prístupy a ageistická prax u zdravotníkov sú zdokumentované vo viacerých štúdiách, ktoré dokazujú nerovnosti v spôsoboch diagnostiky a liečby poskytovanej seniorom v rôznych medicínskych odboroch. Ďalším aspektom vekovej diskriminácie je spôsob komunikácie zdravotníkov so seniormi. Elderspeak je anglické označenie pre nevhodný štýl reči a nevhodnú komunikáciu so seniormi. Ageizmus je fenomén, ktorý má výrazne negatívny vplyv aj na zdravie seniorov. Pod termínom „self-ageizmus“ rozumieme zaujatosť či predpojatosť, ktorú si vytvárajú samotní seniori voči starnutiu a starobe. Seniori, ktorí sú pozitívni chuťou do života, pocitom užitočnosti, spokojnosťou a akceptáciou zmien starnutia, pristupujú k životu s väčším optimizmom a pozitívne zvládajú starnutie a starobu.
Ďalším aspektom negatívnej zaujatosti voči seniorom je ich vylučovanie z účasti v klinických štúdiách. Predpisovanie a dávkovanie liekov rovnakým spôsobom mladým jedincom aj starým ľuďom sa tiež považuje za formu ageizmu. Iným faktorom, ktorý sa odráža v ageistických predsudkoch v rámci zdravotníckych systémov, je nedostatočné vzdelávanie a výcvik zdravotníckych pracovníkov i študentov. Súčasná pandémia koronavírusu je aj príležitosťou poukázať a zmeniť predstavy, negatívne stereotypy i prejavy diskriminácie voči seniorom v systémoch zdravotnej starostlivosti.
Kľúčové slová: ageizmus, seniori, zdravotná starostlivosť, komunikácia so seniormi.
Lek Obz, 70, 2021, č. 9, s. 316 – 320



Ivan Bartošovič

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Bratislava



Citácia:
Bartošovič I.: Ageizmus v zdravotnej starostlivosti. Lek Obz, 70, 2021, č. 9, s. 316 – 320


Login Form