Násilie proti seniorom

SÚHRN
Násilie proti seniorom patrí do skupiny geriatrických sociálnych syndrómov, je formou ageizmu, vekovej diskriminácii voči starším ľuďom. Svetová zdravotnícka organizácia definuje násilie ako "každé jednotlivé alebo opakované konanie alebo zanedbanie primeraného konania, ktoré spôsobuje poškodenie alebo ohrozenie staršej osoby a vyskytuje sa v akomkoľvek vzťahu, v ktorom sa predpokladá dôvera".
Prevalencia násilia u starých ľudí žijúcich v komunite je 15,7 %, čiže približne jeden zo šiestich seniorov žijúcich v domácom prostredí zažil nejakú formu násilia počas prechádzajúceho roka. V priebehu predchádzajúceho roku pripustilo vlastné násilie 64,2 % ošetrujúceho personálu v inštitúciách pre seniorov.


Akákoľvek forma násilia proti seniorom úzko súvisí so stratou rešpektu a úcty k starým ľuďom v spoločnosti. Rozoznávame päť základných foriem násilia proti seniorom: telesné násilie, psychické násilie, sexuálne násilie, finančné zneužívanie a zanedbanie starostlivosti. Násilie v inštitucionálnej starostlivosti je samostatným a závažným problémom. Ústavná starostlivosť, obzvlášť dlhodobá, sa považuje za vysokorizikovú z hľadiska všetkých foriem násilia.
Diagnostika násilia je veľmi citlivým problémom. Riešenie problému násilia proti seniorom je zložitým problémom a úlohou pre multidisciplinárny tím. Pri bezprostrednom ohrození je potrebné okamžité prerušenie kontaktu, pri ktorom je často potrebná aj hospitalizácia zo sociálnych indikácií v zdravotníckom zariadení.
Prevencia vzniku násilia proti seniorom je individuálna, rodinná a celospoločenská, je orientovaná na všetky úrovne spoločnosti.
Kľúčové slová: seniori, násilie proti seniorom, formy a diagnostika násilia, geriatrický sociálny syndróm.
Lek Obz, 2022, 71 (2): 81-87



Ivan BARTOŠOVIČ 1, Katarína ZRUBÁKOVÁ 2, Róbert OCHABA 3, Peter MIKUS 4

1 Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Bratislava, Ústav zdravotníckych disciplín, vedúci prof. PhDr. R. Babeľa, PhD.
2 Fakulta zdravotníctva, Katolícka univerzita, Ružomberok, Katedra ošetrovateľstva, vedúca PhDr. M. Ižová PhD.
3 Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce, Trnavská univerzita, Trnava, Katedra verejného zdravotníctva, vedúca doc. Ing. M. Kačmaríková, PhD., MPH
4 Lekárska fakulta, Slovenská zdravotnícka univerzita, Bratislava, Klinika geriatrie, prednosta MUDr. P. Mikus, PhD.



Citácia:
BARTOŠOVIČ I., ZRUBÁKOVÁ K., OCHABA R., MIKUS P.: Násilie proti seniorom. Lek Obz, 2022, 71 (2): 81-87


Login Form