Vplyv dĺžky trvania biologickej liečby na kvalitu života

Abstrakt

Východisko: Psoriáza je chronické kožné ochorenie, ktoré postihuje 2 – 4 % populácie. Okrem komorbidít, ako sú psoriatická artritída a kardiovaskulárne ochorenia, má negatívny vplyv na kvalitu života pacientov a spája sa s depresiou aj úzkosťou. Liečba biologikami zlepšuje fyzické symptómy psoriázy a adherenciu pacientov. Cieľom sledovania bolo zistiť, či vplýva a ako dĺžka biologickej liečby na kvalitu života pacientov so psoriázou.


Súbor a metódy: Na zber dát sme použili online dotazník: na výskume sa zúčastnilo 180 respondentov so psoriázou, ktorí sa liečili v dermatovenerologických ambulanciách v Martine, Nitre a v Banskej Bystrici. Priemerný vek pacientov bol 51,46 roka. Pri meraní a vyhodnocovaní dôležitých faktorov vplývajúcich na kvalitu života pacientov s diagnózou psoriáza sme použili Mannov – Whitneyho test, Pearsonov chí-kvadrátový test, Spearmanovu korelačnú analýzu, lineárnu regresnú analýzu s využitím univariačných a multivariačných regresných modelov a Kruskalov – Wallisov test.

Výsledky: Dĺžka trvania biologickej liečby súvisela s lepšou kvalitou života pacientov. Dôležitejšie než to, ako dlho trvá ochorenie a liečba, je však psychické nastavenie pacientov – depresia bola najvýznamnejší faktor zníženej kvality života. So zníženou kvalitou života súvisela aj miera prežívanej úzkosti, negatívnych emócií a osamelosti. Prežívanie pozitívnych emócií a nádeje súviselo so subjektívne lepšou kvalitou života pacientov so psoriázou.

Záver: Náš výskum ukázal, že psoriáza má vplyv na život dvoch tretín pacientov so psoriázou. Pacienti, ktorí nepociujú žiaden vplyv ich dermatologického ochorenia na ich kvalitu života, podstupovali najdlhšiu biologickú liečbu. Najvyššiu mieru depresie, úzkosti a negatívnych emócií uvádzali tí pacienti, ktorí vnímali, že psoriáza má na kvalitu ich života extrémny dopad (tab. 3, obr. 1, lit. 12). Text v PDF www.lekarskyobzor.sk.

Kľúčové slová: psoriáza, biologická liečba, kvalita života, vek.

Lek Obz 2022, 71 (5): 216 – 219



Igor ROHOŇ 1, Matúš MADLEŇÁK 1, Tatiana HURTOVÁ 1, Martin Jozef PÉČ 2, Mária BREZNICKÁ 1, Juraj PÉČ 1

1 Dermatovenerologická klinika, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Univerzita Komenského v Bratislave, prednosta prof. MUDr. J. Péč, CSc.
2 I. interná klinika, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Univerzita Komenského v Bratislave, prednosta prof. MUDr. M. Mokáň, DrSc., FRCP



Citácia:
ROHOŇ I., MADLEŇÁK M., HURTOVÁ T., PÉČ M.J., BREZNICKÁ M., PÉČ J.: Vplyv dĺžky trvania biologickej liečby na kvalitu života. Lek Obz 2022, 71 (5): 216-219


Login Form