Nová kniha - Geriatria

Š. Krajčík, M. Dúbrava, I. Bartošovič, P. Mikus
2. doplnené a prepracované vydanie. Herba: Bratislava 2022, 568 s.

Vydavateľstvo Herba ďalším vydaním Geriatrie nadväzuje na predchádzajúce mimoriadne úspešné vydania Geriatrie a Geriatrie pre praktického lekára (2004, 2006, 2010, 2015) prof. Hegyiho a prof. Krajčíka. Vytvára sa tak veľmi cenná tradícia, ktorá reflektuje demografický vývoj nielen na Slovensku, ale aj trendy v najrozvinutejších krajinách Európskej únie a sveta. Množstvo informácií o procese starnutia človeka, o starobe v zdraví i chorobe pomáha nielen riešiť aktuálne zdravotné problémy starších ľudí, ale aj smerovať sociálnu a medicínsku starostlivosť tam, kde je potrebná. Búrajú sa vžité predstavy o tom, že v starobe človek potrebuje stálu a nákladnú zdravotnú starostlivosť. Ukazuje sa, že nie je to tak! Pravdou je, že starý človek potrebuje zvýšenú starostlivosť v období pred koncom života. Vtedy by ju mal dostať, vtedy by sa mal sociálny a zdravotnícky systém o neho plne postarať. Starý človek má rovnaké choroby ako mladší ľudia, ale ich prejavy a často aj liečba sú odlišné a iné. Preto je nevyhnutné, aby lekári prvého kontaktu a samozrejme lekári a zdravotnícki pracovníci v systéme zdravotnej starostlivosti poznali osobitosti chorôb vo vyššom veku. A toto je hlavným poslaním tejto knihy, ktorá sa v tomto čase dostáva na pulty zdravotníckych kníhkupectiev.

Pripomeňme si niektoré črty demografického vývoja na Slovensku: stredná dĺžka života sa zvyšuje, no napriek tomu zaostáva mužská populácia Slovenska za najdlhšie žijúcimi Švédmi o viac ako 8 rokov a ženská populácia za najdlhšie žijúcimi Francúzkami o viac ako 5 rokov. Starnutie populácie sa začína prejavovať aj u nás. Dĺžka života však nie je jediná charakteristika, ktorá nás zaujíma. Stále viac sa hovorí o kvalite života. Zvýšenie absolútneho počtu žijúcich starých ľudí vo vyšších vekových skupinách zvyšuje nároky na sociálny systém a samozrejme na zdravotníctvo. O osude seniora spravidla nerozhoduje akútne ochorenie, pre ktoré sa práve lieči, ale skôr početné nešpecifické komplikácie – tzv. geriatrické syndrómy. V praxi sú časté somatické geriatrické syndrómy (poruchy chôdze, pády, inkontinencia, závraty a iné); psychické (demencia, depresia, poruchy chovania a pod.) a sociálne geriatrické syndrómy (napr. sociálna izolácia, dysfunkcia rodiny, násilie voči starému človeku a iné). Je potrebné myslieť na to, že polymorbidita staršej populácie je dôsledkom vysokej prevalencie rizikových faktorov zdravia v mladšej populácii. Riešením polymorbidity však nie je polypragmázia! Myslíme si, že starnutie populácie si bude vyžadovať ošetrovanie seniorov v ich domácom, rodinnom prostredí, s čím súvisí zvýšenie počtu dostupných geriatrických ambulancií.

Súčasťou práce geriatrickej ambulancie musí by dispenzarizácia seniorov. V praxi sa však vzhľadom na nedostatočné finan­čné ohodnotenie a nadmerné pracovné zaťaženie ambulantných geriat­rov dispen­zarizácia presadzuje len veľmi ťažko. V neposlednom rade musíme spomenúť aj nedostatok pripravených lekárov obsadiť takéto ambulancie.

Predlžovanie ľudského veku prináša so sebou celý rad problémov zdravotníckych a sociálnych nielen pre seniora, ale aj pre jeho rodinu a celú spoločnosť. Starnutie populácie ako typický jav modernej spoločnosti vyžaduje v mnohých oblastiach zmenu myslenia a postojov, od konzervativizmu lekárov až po nevšímavosť politikov. Táto publikácia nadväzuje na predchádzajúce mimoriadne úspešné vydania Geriatrie a Geriatrie pre praktického lekára a tieto konštatovania sa stále opakujú.

Ešte niekoľko poznámok k štruktúre knihy. Publikácia je rozdelená na všeobecnú a špeciálnu časť. Všeobecná časť obsahuje informácie aj zo sociálnej gerontológie, teda pohľad na problémy seniorov ako populačnej skupiny. Špeciálna časť sa delí na geriatrickú syndromológiu a na najčastejšie a najvýznamnejšie klinické jednotky – choroby, ktoré majú najväčší podiel na chorobnosti a úmrtnosti starších ľudí. Autori osobitne analyzovali osobitosti ochorenia u starších osôb, špecifikovali priebeh ochorenia v staršom veku.

Osobitné poďakovanie patrí viac ako 60-člennému autorskému tímu, ktorý pod vedením prof. Štefana Krajčíka dokázal aktualizovať a doplniť rukopis tak, aby Geriatria bola dôstojným pokračovateľom predchádzajúcich vydaní. Profesor Krajčík ako hlavný editor diela citlivo zasiahol prakticky do každej časti nového rukopisu, aby zjednotil text, odstránil redundancie a zabezpečil kontinuitu textu. Má rozhodujúcu zásluhu na finalizácii a vydaní knihy. Považujeme za vhodné aj na tomto mieste pripomenú prácu pána prim. MUDr. Radka Menkynu, ktorý ako vedúci redaktor vydavateľstva Herba bol iniciátorom myšlienky pripraviť Geriatriu v našich podmienkach a pre našich lekárov. Zásluhou prof. Hegyiho a prof. Krajčíka sa táto myšlienka pretavila do 1. vydania Geriatrie, na ktoré 2. vydanie nadväzuje.

Kniha je určená predovšetkým geriatrom, ale aj internistom a všeobecným lekárom prvého kontaktu. Kniha je zdrojom informácií nielen pre postgraduálne vzdelávanie, ale aj pre štúdium vybraných kapitol v rámci pregraduálneho vzdelávania na lekárskych fakultách. Sme presvedčení, že aj toto dielo lekári príjmu rovnako pozitívne, ako predchádzajúce vydania Geriatrie a Geriatrie pre praktického lekára.

Prof. MUDr. Marián Bernadič, CSc.